Monday, November 10, 2014

MAKEUP | Naked 1 or Naked 2 or Naked 3?


"Apa beza Urban Decay Naked 1, Naked 2 & Naked 3?"

Yes, I know I arrived a bit late in the  Urban Decay Naked Palette bandwagon but I really want to share something awesome! Semalam beauty.com buat sale 20% (almost) everything in their website  (Urban Decay included yay!) & lepas kira kira after discount from $54 jadi $43.20 ($3.6/RM 12.24 per color before tax) so WHY NOT hahahaha. Namun, dah namanya perempuan asal sale je ingat semua nya murah dan dah mula berangan nak beli all 3 Urban Decay Naked Palette sebab mengada.

TAPI

Kali ini tak nak terjebak dalam gejala pembaziran. Fikir fikir balik, aku bukannya rajin sangat guna eyeshadow tiap tiap hari. So, buat research sebelum beli & rupa rupa nya kena tahu at least 3 perkara sebelum beli Urban Decay Naked Palette.

Tiga perkara penting yang perlu tahu sebelum beli Urban Decay Naked Palette
  1. Skin Undertone
  2. Preferred Eyeshadow Brush
  3. Type of Eyeshadow Finish


Urban Decay Naked 1 Palette

  • Warm toned neutral palette
  • 2 matte & 10 shimmer shades
  • Color Options:
    • Virgin
    • Sin
    • Naked
    • Sidecar
    • Half-Baked
    • Smog
    • Darkhorse
    • Toasred
    • Hustle
    • Creep 
    • Gun Metal
  • One sided brush
    • Not for blending (at least for me)
  • Sesuai untuk mereka yang suka sparkle-ish eye makeup
  • Sesuai untuk yang warm skin tones (yellow/olive/golden)
  • Pros: 
    • Eyeshadows are tightly secured in its sections
  • Cons:
    • Magnetic closure not secure enough so kena jaga jaga
    • Mirror is too small
    • Lack of matte black eyeshadow
    • One sided brush

Urban Decay Naked 2 Palette

  • Cool toned neutral palette
  • 3 matte & 9 shimmer shades
  • Color Options:
    • Foxy
    • Half baked
    • Bootycall
    • Chopper
    • Tease
    • Snakebite
    • Suspect
    • Pistol
    • Verve
    • YDK
    • Busted
    • Blackout
  • Double sided brush 
    • sesuai untuk "smoked out shadow looks
    • boleh digunakan dengan eyeshadow and use it as your eye liner
  • Lebih sesuai untuk cool skin toned (Pink undertone)
  • Sesuai untuk yang suka matte finish shadows berbanding shimmer finish 
  • Pros: 
    • Big mirror
    • Packaging lebih secure
    • Double sided brush
  • Cons:
    • Eyeshadows aren't secure enough in the palette
    • Saiz palette lebih tebal dari Naked 1 
Urban Decay Naked 3 Palette


  • Rose hued palette
  • 3 matte & 9 shimmer shades
  • Color Options:
    • Strange
    • Dust
    • Burnout
    • Limit
    • Buzz
    • Trick
    • Nooner
    • Liar
    • Factory
    • Mugshot
    • Darkside
    • Blackheart
  • It comes with a better double sided brush than Naked 2
  • Works well with both warm and cool skin tones (AWESOME!)
  • Pros: 
    • Big mirror
    • Packaging lebih secure
    • Rose-gold theme yang sangat menarik
    • Double sided brush
  • Cons:
    • Eyeshadows aren't secure enough in the palette
    • Saiz palette lebih tebal dari Naked 1 



Akhirnya, I pilih untuk beli Naked Palette 3 sebab alang alang membeli, baik beli yang latest edition & their colors are rose hued! Who doesn't want rose hued eye shadows? Tapi tunggulah nanti in a few days bila dah sampai package, I will review it eceh ceh. Anyways, setakat ni rasanya ini comparison yang paling basic & mendalam pada masa yang sama untuk mereka yang confuse macam I tadi. I really hope my post could help you find the perfect Urban Decay Naked Palette of your dream! 

p/s: Kalau mampu beli all 3 Urban Decay Naked Palette, sila beli (please) sebab dah try test kat Sephora/Ulta and all of them are worth every cent you're paying!

Till then, see you in my next post!


2 comments:

Mieza Everdeen said...

Naked 3 is the one that catches my attention the most sebab the rose gold hues are soooo beautiful ^_^ nak beli tak mampu lagi sebab RM188 seems very expensive for a fresh grad yang belum ada kerja tetap lagi, hehe

Nur Athirah said...

The Naked palettes are definitely worth it :) insya allah nanti boleh beli juga :D I have to save money too to get this hehe. Thanks for visiting my blog!